kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. jak wybierać kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film